BEST OF 2023: Az év legjobb filmjei (2024)

Tumultuózus éven vagyunk túl. A közel másfél évtizeden át uralkodó képregényfilmek iránt erősen visszaesett az érdeklődés, a streaminglufi kipukkadt, már leforgatott filmeket is kukáztak és a sztrájkok miatt számos idénre ígért darabot halasztottak jövőre vagy még későbbre. Szerencsére így is akadt mit nézni a mozikban, VOD-n vagy streamen - köztük olyan címekkel, melyek arra is esélyesek, hogy bevonuljanak az örökkévalóságba. Listánkra az idei év kedvenceit válogattuk össze.

Még több erről...:

  • TOPLISTA: 50 játék, amivel játszanod kell 2024-ben
  • VIDEÓ: BEST OF 2023 - Az év legjobb sorozatai
  • BEST OF 2023: Az év legjobb sorozatai

A rangsor összeállításában a teljes szerkesztőség részt vett, és a szavazáshoz a hazánkban 2023-ban mozikban bemutatott filmeket, VOD- és streampremiereket, illetve DVD- és BD-megjelenéseket vettük alapul. Lássuk hát a legjobb tízet!

10. A csendes lány (The Quiet Girl)

Írország idén Colm Bairéad játékfilmes bemutatkozását jelölte a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára, és A csendes lány be is húzta a nominációt. Nem véletlenül: a történet, melyben egy visszahúzódó lány eltölt egy felejthetetlen nyarat a távoli rokonai farmján, teljesen univerzális - sokunkban eleveníthet fel gyerekkori emlékeket egy-egy örökérvényű nyárról, nyaralásról, utazásról. De A csendes lány több egyszerű hangulatfilmnél: rendkívül bájos főhőse elhanyagolt családi környezetét ugyanúgy bemutatja, mint az őt befogadó rokonok drámáját, így aztán végső soron nem csak nosztalgikus élményeket szerez, de a kötödés szorosabbra válásával a könnyzacskókat is alaposan megdolgoztatja.

9. Barbie

Tavaly ilyenkor senki se gondolta volna, hogy magasan a Barbie lesz az év legnagyobb sikere, melyhez természetesen a Barbenheimer-jelenség is vaskosan hozzájárult. De Oscar-díjas alkotói ellenére azt se gondoltuk volna, hogy a film több lesz szatirikus komédiánál, amely görbe tükröt állít egy ikonikus játékfigura több évtizedes múltja elé. A Barbie-t persze szimpla vígjátékként is lehet élvezni, hisz számos vicces momentumot kínál remekül megválasztott szereplőgárdájának köszönhetően, de Greta Gerwig író-rendező és Noah Baumbach író egy kicsit korunk társadalmi problémáinak is a mélyére ás, melyek nem az egyénben keresendők, hanem a rendszerszintű berögződésekben, normákban. A film pedig nagyon sűrűn tálalja a poénokat és a mondanivalót, szóval érdemes többször is elővenni - mert hát mindenkinek kell egy kis Kenergy! (Olvassátok el a film teljes kritikáját!)

8. Nincs, aki megmentsen (No One Will Saye You)

Ismét a Disney+-on landolt az idei év Prédája, melyben egy lánynak kell szembeszállnia idegen erőkkel, de a Nincs, aki megmentsen azért egy teljesen más bestia, mint a Ragadozóval megvívó indiánlány története. Amellett, hogy Brian Duffield ügyesen frissíti fel a home invasion-filmek közhelyeit, rendezése még egy műfaji kísérlet is egyben, főhőse ugyanis a játékidő 99%-ában meg sem szólal, úgy harcol a házát megrohanó idegen betolakodókkal, és a film mégis képes feltárni a drámáját, a múltját és hogy miért vált kirekesztetté saját környezetében. Ez nem utolsósorban a főszerepet játszó Kaitlyn Dever érdeme, aki szavak nélkül is érzelmek egész tárházát mutatja be, a film befejezése pedig többféleképpen is értelmezhető - nem is csoda, hogy alaposan megosztotta közönségét. De hát a jó filmek már csak ilyenek: akkor is beszélünk róluk, ha már rég véget értek. (Olvassátok el a film teljes kritikáját!)

7. A bálna (The Whale)

A bálna több szinten is megváltásfilm: egyrészt egy súlyosan elhízott emberről szól, aki anno elhagyta a feleségét és a lányát, mert beleszeretett egy férfiba, és ezt egyik családtagja sem bocsájtotta meg neki soha - most viszont mindent odadob azért, hogy egy kicsit közelebb kerüljön hozzájuk, a lányához legalábbis, és megértesse vele tettét. Másrészt Darren Aronofsky filmje lehet Brendan Fraser nagy visszatérése, akit anno felemésztett és kiköpött magából Hollywood - testileg, lelkileg megkínozták, majd elfelejtették, és most bebizonyíthatta, hogy van még benne kraft, nem is kevés. Szeretjük a megváltástörténeteket - az olyan emberieket, mint ez a film és az olyan valóságosakat is, mint Fresaré, így nem tudtuk nem szeretni A bálnát is, még úgy is, hogy Aronofsky forgatott már hasonlót, talán jobbat is. (Olvassátok el a film teljes kritikáját!)

6. Dungeons & Dragons: Betyárbecsület (Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves)

Ha lenne igazság a Földön, akkor most nem csak a Barbie és az Oppenheimer sikeréről zengedezhetnénk, hanem a Betyárbecsületet is a vállunkra emelhetnénk, de hiába övezte ezt a rendkívül szórakoztató és szellemes kalandfilmet túláradó pozitív visszhang, az anyagi siker elmaradt. Bízzunk hát abban, hogy a D&D világában játszódó vicces és kreatív rablós film idővel megtalálja a közönségét, és elkészülhet az a folytatás, amiben a főszerepben fürdőző Chris Pine is azonnal benne lenne. Nem mintha a Betyárbecsület csak az ő filmje lenne: az általa játszott tolvaj bárd jobbnál jobb figurákat gyűjt maga köré, akik mind kiveszik a részüket a kalandból, és ugyan John Francis Daley és Jonathan Goldstein rendezése tele van kacagtató poénokkal, ezek a viccek mégsem mennek a látványos akciójelenetek és izgalmak rovására. Ilyen egy tökéletes blockbuster! (Olvassátok el a film teljes kritikáját!)

5. Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon)

Martin Scorsese nagyszabásúnak induló filmje sokat változott az évek során. Kezdetek kezdetén az FBI megalakulásáról és egy szörnyű gyilkosságsorozat utáni nyomozásról szólt volna, de ahogy a rendező egyre jobban beleásta magát az olajból hirtelen meggazdagodó, ezért aztán kapzsi emberek célpontjává váló indiánok történetébe, úgy lett a Megfojtott virágok is egyre intimebb, míg végül egyetlen elátkozott házasságra fűzte fel a történetét, melyben az indián feleséget ugyanúgy rabul ejti a férje iránti vonzalom, mint a férjét a mohóság és a köré gyűlő pénzéhes farkasok csaholása. Leonardo DiCaprio karrierje egyik legjobbját nyújtja az erkölcstelen, feleségét a szó szoros és átvitt értelemben is mérgező, tőle mégis elszakadni képtelen férj szerepében, de a film legnagyobb kincse a párját játszó Lily Gladstone, akiben egy egész nemzet tragédiája csapódik le. A Megfojtott virágok nagy képekkel és eseményekkel dolgozik, de fókuszában az ember és annak kisstílűsége áll. (Olvassátok el a film teljes kritikáját!)

4. Babylon

Damien Chazelle kokainba mártott hollywoodi meséje nagyot bukott Amerikában, pedig a Babylon megérdemelné, hogy annak lássák, ami: egy romantizált fantáziatörténet a filmgyártás aranykoráról és annak sokadik hatványra emelt káoszáról, túldimenzionált sztárok születéséről és haláláról, a határtalan dekadenciáról és a szerelemről, amit a filmek és azok hősei iránt érzünk - ami néha a vásznon túlra is elér, ha elég közel vagyunk a tűzhöz. Eszeveszett rohanás ez a film, melynek néhány jelenete alaposan beleég a retinába, de azért ne higgyük el minden szavát: ez mozivarázslat, ami mögött egy olyan bűvész áll, aki hajlamos a csalásra, de imádja, amit csinál és mi is imádjuk érte. (Olvassátok el a film teljes kritikáját!)

3. A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin)

Martin McDonagh az Erőszakik után 14 évvel ismét Colin Farrell-lel és Brendan Gleesonnel forgatott, és ugyan A sziget szellemeit is átszövi egyfajta nihilista humor, ez a film sokkal sötétebb képet fest az emberi természetről, mint a Brugge-ben játszódó, drámától szintén nem visszariadó gengszterfilm. Egy életre szóló barátságot szakít meg az egyik fél minden ok és figyelmeztetés nélkül, a másik pedig képtelen ezt felfogni és elfogadni, és annak ellenére ki akar tartani a tőle elforduló férfi mellett, hogy az öncsonkítással fenyegetőzik, ha nem hagyja békén. McDonagh közel 100 évvel ezelőtt játszódó tragikomédiája nem csupán az ember kiszámíthatatlanságáról és abszurd döntéseiről mesél, de az épp zajló, teljesen értelmetlen ír polgárháború szomorú allegóriája is egyben. Természetesen mindkét főszereplő nagyot játszik A sziget szellemeiben, de a kisebb szerepekben domborító Kerry Condon és Barry Keoghan is sokat hozzátesznek ahhoz, hogy miközben a szellemes beszólásokon, képtelen helyzeteken röhögj, azért alaposan meg is rendülj ezen a vaskos atmoszférával átszőtt tragikomédián. (Olvassátok el a film teljes kritikáját!)

2. Pókember: A Pókverzumon át (Spider-Man: Across the Spider-Verse)

Nem gondoltuk volna, hogy a Sony képes lesz felülmúlni a 2018-ban bemutatott Irány a Pókverzumot, ami mind megvalósításában, mind történetében a Hálószövő egyik legjobb mozgóképes verziójává vált, erre előálltak egy olyan folytatással, amely minden téren magasabbra tette a lécet és tovább mélyítette a már első körben is izgalmas figuráit. Miles Morales itt már egy fiatal felnőtt, aki nem a helyét keresi a világban, hanem azt, hogy fér bele a normális élet egy Pókember kaotikus mindennapjaiba, de Gwen is sokat árnyalódik az első részhez képest, ami pedig a multiverzumot illeti, összetettségében és sokszínűségében köröket ver az MCU-féle változatra, miközben sokkal átláthatóbb is annál, pedig az animátorok ezúttal is minden képkockát úgy megbűvölnek, hogy a filmet nem elég egyszer vagy kétszer látni ahhoz, hogy minden részletet kiszúrjunk. Ha van valami gond ezzel a filmmel, az az, hogy a harmadik részre jóval többet kell várni, mint eredetileg ígérték. Egyelőre nem is tudni mennyit - de ide vele, gyorsan! (Olvassátok el a film teljes kritikáját!)

1. Oppenheimer

Christopher Nolan már jó előre beharangozta, hogy az Oppenheimer nem szimpla életrajzi film lesz arról az emberről, aki talán a legtöbbet tette az atombomba megszületéséért, hanem egy pszichológiai thriller, melynek főhőse saját démonaival és tényleges ellenségeivel egyaránt kénytelen megbirkózni. Ezt a harcot pedig, ahogy azt Nolantől megszokhattuk, parádés szereposztás, elképesztő ritmusú vágás és végletekig nyújtott feszültség kíséri. A mozi egyik legnagyobb élő nagymestere pedig pontosan kiszámolt képeivel, apró nüánszaival és remek dialógusaival eléri, hogy a néző úgy élje meg ezt a filmet, melyben fedorás emberek vitatkoznak és vágnak gondterhelt fejet, mint az utóbbi évek egyik legerőteljesebb filmélményét. És még csak nem is blöffről van szó: az Oppenheimer ugyanis elképesztően hatásos munka, nem is láttunk nála idén hatásosabbat. (Olvassátok el a film teljes kritikáját!)

Ezeket tartjuk hát mi az év legjobb filmjeinek. Nektek mi tettszett a legjobban idén? Írjátok meg a kommentek között!

BEST OF 2023: Az év legjobb filmjei (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6466

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.